ВОДАТА

Автор: Д-р Цветанка Радева

Около 70% от нашето тяло е ВОДА!

водатаМоже би повечето от нас знаят този факт, но да ли сме се замисляли какво означава той. Ако цели 70% от организма ни е вода, значи че тя е важен фактор за това нашето тяло да функционира нормално – т.е. да е здраво.

Водата в организма е необходима, за да протичат химичните реакции – процесите на храносмилане и усвояване на храната, на изнасяне от клетките на отпадните продукти от обмяната на веществата, на регулирането на телесната температура. За тази цел тялото ни се нуждае от минимум 1,5 литра вода всеки ден.

Научете повече за водата от Wikipedia.

Ето някои симптоми, синдроми и заболявания, вследствие на продължително обезводняване:

Симптоми: главоболие, суха кожа, сухи коси, сухота в устата, чупливи нокти, хрущене в ставите, запек, пясък в бъбреците, пясък в жлъчката и други;

Синдроми: алергии, интоксикация, гъста кръв, киселини в стомаха и други;

Заболявания: захарен диабет, камъни в бъбреците и жлъчката, наднормено тегло, остеохондроза, болести на сърцето, катаракта, болест на Алцхаймер, заболявания на черния дроб и задстомашната жлеза, бронхиална астма, депресия, деменция и други.

водата

Много хора се заблуждават, че като приемат най-различни течности – сокове, чайове, безалкохолни напитки, бира и т.н. – всъщност пият вода. Истината е, че нито чаят, нито плодовите сокове, още по-малко безалкохолните напитки и най-малко кафето, могат да заместят водата и да изпълнят нейните функции в тялото.

Само водата е вода!

водатаОпитайте да измиете съдовете си с натурален сок или лимонада. Не става. Клетката също не може да се почисти от отпадните вещества с друго, освен с вода.

Всъщност водата е част от защите ни срещу некачествената и вредна храна.

Поради недостатъчната и неправилна консумация на вода с възрастта процентът на нейното съдържание в тялото намалява и ако в ранните детски години е бил над 80%, на средна възраст вече е 70%, а към 60-тата годишнина достига едва 52-60%. Процесите на остаряването и влошаване на здравето са и процесите на изсъхване на клетките и вкиселяване на вътрешната среда в организма. Тези процеси могат да бъдат забавени и спрени, ако се погрижим за пълноценната хидратация на нашето тяло.

Но освен въпросът за количеството на водата, стои и въпросът за нейното водатакачество – т.е. каква трябва да бъде тя, за да извлече тялото максимална полза от нея.

Преди няколко десетилетия една уникална вода от другия край на планетата привлякла вниманието на учените. Когато през 70-те години на миналия век съставителите на книгата на рекордите на Гинес потърсили най-стария човек на Земята, те го открили на японския остров Токуносима, близо до остров Окинава. Освен това те установили, че на острова живеят още много дълголетници в отлично физическо здраве и много заболявания, характерни за възрастните хора по целия свят, били непознати за местното население.

Изследванията показали, че това, което отличава жителите на този район на Япония, е водата, която те употребявали. Причината за нейните уникални качества се криела във факта, че тя има досег с корала, от който е изграден острова и който се среща само в тази част на света. Няколко години по-късно японското правителство дало разрешение за добиване на коралов пясък от този район и благодарение на това днес много хора по света могат да употребяват вода с качествата на водата от района на остров Окинава.

Физикохимични показатели на водата

водатаПовърхностно напрежение – това е степента на сцепление между молекулите на водата. Водата в организма играе ролята на разтворител и транспортно средство и е среда за живот на нашите клетки. Колкото по-ниско е повърхностното напрежение, толкова по-висока е способността на водата да разтваря и толкова по-добре тя изпълнява транспортната си функция.

Мерната единица за измерване на повърхностното напрежение е дин/см2. Водата, която ние приемаме има повърхностно напрежение около 73 дин/см2, а вътреклетъчната и междуклетъчната течност имат повърхностно напрежение 43 дин/см2. Това означава, че клетките не могат да използват тази вода и отделят енергия, за да преработят част от нея и да я направят пригодна за усвояване и използване.

Окислително-възстановителен потенциал /ОВП/ - основните процеси, осигуряващи жизнената дейност на всеки организъм, са окислително-възстановителните реакции, тоест реакциите, свързани с отдаване или приемане на електрони.

Веществата, които са с положителни стойности на ОВП присъединяват електрони, а веществата, които са с отрицателни стойности – отдават електрони. Когато в тялото ни попадне положително заредено вещество, то отнема електрони от клетките и тъканите ни, т.е. действа като свободен радикал. Отрицателно заредените вещества, от своя страна, отдават електрони и неутрализират свободните радикали, т.е. действат като антиоксиданти.

Стойностите на водопроводната вода в България варират от +50 до +500 миливолта, почти всички минерални и изворни води на пазара също са положително заредени, макар и с ниски стойности.

pH – всички течности, които се намират в човешкия организъм, са слабо алкални /с изключение на стомашния сок/. В норма pH е:

  • на кръвта е 7,43;
  • на лимфата – 7,5;
  • на слюнката – 7,4.

/Стойност 7 е неутрална среда, по-ниските стойности показват, че средата е кисела, а по-високите, че е алкална/.

При промяна в посока киселинност се променят биохимичните процеси и организмът „вкисва”. Такава среда е благоприятна за размножаването на бактерии, вируси, гъбички, туморни процеси и води до развитието на множество заболявания. Всички храни с изключение на пресните плодове и зеленчуци са кисело-образуващи. Освен тях фактори за вкиселяването на вътрешната среда в организма са алкохолните и безалкохолни напитки, цигарите, кафето, влошената екологична обстановка, в която живеем, стресът.

Темата за алкално-киселинния баланс е свързана с темата за калция. Истината е, че границите на живота по отношение на pH на кръвта например, са много тесни. Ако pH на кръвта падне под 7,1, директно отиваме в реанимацията. За да не се случи това, както и да вкиселяваме организма си, той постоянно търси резерв от алкалност за неутрализиране на излишните киселини. Този резерв е само един – калцият, и по-точно калцият от костите.

Калций - освен, че неутрализира излишните киселини, той влияе върху регулирането на процесите на растежа и дейността на клетките във всички видове тъкани, осигурява преминаването на електрическите импулси по нервните влакна, участва в обмяната на веществата, оказва противовъзпалително и противоалергично действие, играе ролята на строителен материал. Липсата на калций и нарушената обмяна на калция водят до развитието на около 150 заболявания.

Сам по себе си обаче калцият като хранителен продукт много трудно се усвоява от организма, затова на определен етап при необходимост организмът започва да го извлича от костите, предизвиквайки остеопороза.

водатаСтруктурираност – все по-широка публичност получават научните открития за кристалната структура на водата и нейната памет. Едина от най-известните учени, които работят в тази сфера, японецът професор Масару Емото /автор на книгата „Тайните послания на водата”, издадена и на български език/ вече два пъти бе в България.

Доказано е, че в човешкия организъм водата се намира в структурирано състояние. В същото време това структурирано състояние зависи от външните влияния и кристалната решетка лесно се разпада.

Изумителните свойства на водата

Приписването на изумителни свойства на водата датира от най-древни времена. Едва в последно време обаче се подхожда научно към тях. Професор Масару Емото от години експериментира с вода, излагайки я на: музика, изговорено слово, фотографии, електромагнитно излъчване, мисли и думи, написани на хартия и прикрепени към стъклен съд.

Разгледайте кристалната структура на водата при някои от въздействията върху нея:

водата
Кристал дестилирана вода, неподложен на никакви въздействия

водата
Воден кристал

водата
Кристал от вода, която е била изложена на звуците на народен танц от Кавачи, Япония

водата
Воден кристал
от ледника Mount Cook, Нова Зенландия

водата
Замърсяване
Река Йодо, префектура Осака, Япония

водата
Кристал от вода, която е била изложена на хеви метал музика

водата
Изворна вода от Сайджо,
префектура Хирошима, Япония

водата
Кристал от вода, която е била изложена на творбата на Бах "Air for the G String"

водата
Кристал от вода, която е била изложена на думите "Благодаря", написани на хартия и залепени на бутилката

водата
Воден кристал.
Fountain in Lourdes, Франция

водата
Кристал от вода, която е била изложена на музикалната творбата от Бах "Вариации по Голдберг"

водата
Вода, която е била изложена на думите "Повръща ми се от тебе. Ще те убия!" написани на хартия и залепени за бутилката

водата
Воден кристал
река Хоробетсу, Хокайдо, Япония

водата
Кристал от вода, която е била изложена на Шопеновото музикално произведение "Прощална песен"

водата
Кристал от вода, която е била изложена на думите "Любов / Признателност", изписани върху хартия и прикрепени към бутилката

водата
Воден кристал от горното течение на река Метори Юусуи, Япония

водата
Кристал от вода, която е била изложена на целебната музика "Хадо"

водата
Вода, която е получила електромагнитни излъчвания на любов и благодарност от телевизор

водата
Воден кристал от река Шиманто, префектура Кочи, Япония

водата
Образец от водопроводна вода Shinagawa, Токио, Япония

водата
Същия образец (водопроводна вода) след като 500 инструктори от цяла Япония са му изпратили едновременно добри мисли.

водатаводатаИзследванията на Проф. Масару Емото са извършени по цял свят, но вероятно най-интересен е експериментът с язовира Фудживара, Япония.

Снимките на водните проби са направени преди и след като преподобният Като Хоки, главен свещеник в храма Юхоуин, да отслужи едночасова молитва пред водите на язовира. Водата на дясната снимка е тъмна, противна и неспособна да кристализира. Другата снимка (в ляво) показва каква е кристалната структура след извършването на молитвата. Тя се е преобразила в завършен шестоъгълник, чист, светъл и хармоничен.

Проф. Масару Емото провел експеримент, поставяйки два надписа на бутилки с вода. На едната залепил думата "благодаря", а на другата - "ти си глупак". Водата в първата бутилка образувала красиви кристали, което показва, че "благодаря" е по-силно от "ти си глупак". Така се доказва, че добрите думи са по-силни от лошите.

В природата има 10% болестотворни микроорганизми и 10% полезни, останалите 80% могат да променят своите свойства от полезни до вредни. Проф. Емото предполага, че такава пропорция съществува и в човешкото общество. Ако един човек се моли с дълбоко, ясно и чисто чувство, кристалната структура на водата ще бъде ясна и чиста. Под влияние на мислите водата се изменя мигновено.

Кристалната структура на водата се състои от кластери /голяма група молекули/. Думите, подобни на думата "глупак" унищожава кластерите. Негативните фрази и думи формират или големи кластери или въобще не се създават такива, а положителните, красиви думи и фрази създават малки, свързани кластери. По-малките кластери вода по-дълго съхраняват информация. Ако има по-големи разстояния между кластерите, друга информация може лесно да проникне в тези участъци и да разруши тяхната цялост по такъв начин, че да унищожи информацията. По същия начин може да проникнат и микроорганизми. Свързана, плътна структура от кластери е оптимална за дълго съхранение на информация.

Думите, които най-добре прочистват водата, а и съчетанието от двете най-вече са: "Любов" и "Благодарност". Положителните думи имат красиви, ясни вибрации и се отразява съзидателно на структурата на водата, докато отрицателните имат несвързани колебания, неформиращи групи и разрушават структурата на водата.

водатаТова се потвърждава от изследванията на вълновата генетика. П. Гаряев е открил, че наследствената информация в ДНК е записана на същия принцип, който лежи в основата на езика. Експериментално е доказано, че молекулата на ДНК притежава памет, която може да се предава даже там, където преди това се е намирал образецът на ДНК.

В Научноизследователския център по медицинска биофизика (НИЦМБ) в София екип от учени от години изследва уникалните свойства на водата. Центърът е създаден през 1996 година и се занимава с проучване на промените в структурата на водата в резултат на взаимодействиe с лекарства, билки и хомеопатични разтвори. Учените от НИЦМБ доказват очакваните биологични и медицински ефекти в резултат на промените в структурата на водата, за което получават и няколко престижни награди.

Достатъчно е водата да се докосне до веществото, за да разбере неговите свойствата. Тя записва всичко което чува, вижда и усеща. Тя реагира като нервна система. Емоциите на човека, положителни или отрицателни, въздействат най-силно на водата.

Неоспорим факт е значението на водата за всички нас. Вода се съдържа в почти всичко около нас. Единствено водата се среща в три агрегатни състояния /всъщност четири – течно, твърдо-лед, газообразно-пара и гел/. Водата е основен елемент при сътворяването на света. Тя е един от петте елемента, обект на всеобщо почитание и символика. Свързваме я с чистота, святост, плодородие, състрадание, любов, емоции. Също така във всички религии водата е заела подобаващо място. Освен чисто символично, тя има и благотворно енерго-информационно въздействие върху състоянието на човека. От дълбока древност хората са използвали пречистващата й сила. Съществува поверие, че там, където има вода, има живот.

Нов смисъл приема и благодарствената молитва, изказвана преди ядене пред храната на трапезата. Не е случайно, че в духовните школи още от древността на приготовлението на храната се гледа като на свещенодействие.

Какво да кажем за месото, което носи закодиран в себе си ужаса и страха на умиращото животното. За всички хранителни продукти, отгледани изкуствено с химикали, антибиотици, конвейрно. Ами канализационните тръби, оплетени като мрежа... Замислете се какви вибрации разнася водата в тях. Едва ли можем да наречем такава среда хармонична.

Тази сфера от научното познание тепърва ще ни предлага още много интересни и провокиращи разкрития, които вероятно ще променят вижданията ни за същността на живота на планетата и нашата връзка с Природата.

Гледайте тук „Великата тайна на водата”

Част 1

Част 2

Част 3

Част 4