В началото бяха... водораслите!


Водорасли АФАКогато говорим за водорасли, обикновено си представяме големите купчини, изхвърлени на брега на морето, или подводните ливади, които се виждат, ако човек се гмурне под водата.

Малко от нас обаче знаят, че водораслите са може би най-перспективните производители на биомаса на планетата. Като храна те притежават изключителни качества и човечеството гледа с надежда на тях като на един от потенциалните начини за разрешаване на проблема с глада в света.


Науката за водораслите се нарича алгология. Познати са десетки хиляди видове водорасли, разделени на две групи – макро- и микроводорасли, като тук ще обърнем внимание на микроводораслите.


Човечеството използва водораслите за храна от хилядолетия насам. В древен Китай с водорасли са се лекували различни болести, дължащи се на непълноценно хранене. Хората, живеещи около езерото Чад в Африка, открай време приготвят питки от спирулина, като за целта в пясъка се изкопават ямки, пълнят се със зелена вода от езерото и след като тя попие, каквото остане се изсушава на слънце. По този начин успешно могат да се преодоляват последиците от непълноценното хранене.

На много войници в екстремни ситуации са били раздавани изсушени водорасли, защото се е знаело за техния чудодеен енергизиращ ефект. С тях са се занимавали даже тайните служби.


Напоследък водорасли се включват в менюто на космонавтите, тъй като повишават съпротивителните сили на организма и подобряват координацията на мозъчните функции при сложните условия на тяхната работа.


В наши дни най-много водорасли се консумират в Страната на изгряващото слънце – японците са известни с магазините си за храни от водорасли, където може да се намерят и салата, и сандвичи, и пържоли, и десерти, и какво ли още не – и всичко това от водорасли.


Водораслите съдържат повечето от необходимите за здравето на човека съставки, като много от тях липсват или са твърде малко в останалите храни. Особено ценното е, че те са съчетани по оптимален начин от самата природа и определено са за предпочитане пред синтетичните.


Най-големите заводи за култивирана водораслова биомаса са построени в Тайланд и САЩ. В тях се произвеждат хлорела и спирулина, като годишният им капацитет е стотици хиляди тонове. Продукцията им се използва за храна на хората и животните, в медицината, козметиката, селското стопанство и химическата промишленост.

Най-известният естествен източник на висококачествена микроводораслова биомаса е американското езеро Кламат. Твърди се, че то може да осигурява количества, достатъчни за балансирано хранене на цялото човечество.


Разработват се също естествени находища от макроводорасли в шелфовите зони на моретата и океаните, които се използват за храна, за наторяване, като суровина в химическата и фармацевтичната промишленост и т.н.


Сега водораслите са в основата на една огромна и процъфтяваща световна индустрия, която осигурява здраве и доходи на все повече хора по земята. Резултатите от употребата на водораслите вече надхвърлят най-смелите очаквания на пионерите в тази област и отправят все повече предизвикателства към модерната медицина и нутриционистика. Съществуват сериозни основания да се твърди, че именно водораслите ще се окажат храната (а защо не и суровината) на бъдещето!

Кламатско водорасло Aphanizomenon flos-aquae: суперхрана №1 в света

Водорасли АФАЗа около 30 години използване диворастящото Кламатско водорасло AФA си е изградило репутация на най-авторитетната от "зелените храни". То се усвоява отлично от човешкия организъм и за разлика от синтетичните добавки е напълно естествен източник на много ценни хранителни вещества: аминокиселини, ензими, минерали, антиоксиданти, хлорофил, бетакаротин, витамини и др.

Даже минимални количества AФA, прибавяни към обичайното меню, имат голям благотворен ефект върху здравето. Хора от целия свят редовно го включват в диетата си, за да си набавят онова, което обикновеното хранене вече не осигурява.


Кламатското езеро

Водорасли АФАТова синьо-зелено микроводорасло расте в диво състояние в планинското езеро Горен Кламат - екологично чист, красив и девствен сладководен басейн с площ 220 км2 . Езерото се намира в щата Орегон на територията на САЩ, близо до връх Шаста (4317м) - енергиен център с планетно значение, и е между вулканични планини, простиращи се на площ от 6 000 км2.


Преди хиляди години след мощно изригване на вулкана Мазама се образувал кратер с диаметър над 7 километра и дълбочина близо 1000 метра. Постепенно кратерът се запълнил с дъждовна и снежна вода, и така възникнало Кратерното езеро – най-чистото езеро на Америка, дълбоко около 700 метра, което днес е част от национален парк. Неговите води се просмукват надолу през богатите на микроелементи вулканични скали и се вливат в езерото Кламат. Така езерото се очертава като една от най-пълноценните хранителни среди на планетата Земя.


От хилядолетия Кламатското езеро е било естествен колектор на хранителни вещества. Тук са се създали природни условия, които не могат да се наподобят в никакви лаборатории - богати на микроелементи вулканични наноси, органични утайки, съдържащи азот, продължително слънчево греене, големи колебания в температурите, последователно ежегодно замръзване и затопляне и пр.


С годините седиментът в езерото е достигнал внушителната дебелина от 12-15 м. Даже да спре притокът на нови хранителни вещества, само най-горният един сантиметър от този седимент е достатъчен да поддържа годишния цъфтеж на AФA в продължение на 20 години, а запасите му като цяло са достатъчни да поддържат нормалното развитие на водораслите за хиляди години напред.


Всяка година в езерото Кламат се развиват десетки хиляди тонове микроводорасли. Събирането им не вреди на езерото - под лъчите на продължително греещото слънце те бързо се възстановяват. Отнемането на част от водорасловата биомаса има положителен екологичен ефект върху езерото, защото подобрява условията за развитие на останалите обитатели.


Изправени пред внушителната красота на този необикновен феномен, можем само да се удивляваме на безкрайната мъдрост на Природата, създала тази уникална космична биолаборатория, за да ни помогне да подобрим здравето си.Безвредност, токсичност и цени


Водорасли АФАДнес водораслите от Кламат са в основата на огромен бизнес, обхващащ буквално цялата планета. Само в САЩ ежегодно се реализират различни продукти, съдържащи водораслото AФA, за стотици милиони долари, а в цял свят интересът към този вид водорасло расте прогресивно.


В Интернет освен хилядите възторжени статии може да се срещнат и някои злонамерени, в които се поставя под въпрос чистотата на Кламатското езеро и качествата на водораслите в него. Това е разбираемо, като се има предвид конкуренцията. Търсенето на AФA непрекъснато се увеличава и може би това застрашава нечии интереси.


Истината е, че водата в езерото е обект на постоянно изследване от страна на няколко компании, които добиват водорасли там, както и от страна на щатските санитарни власти на Орегон. Водата се изследва за радиация, тежки метали, пестициди, нитрати, микроцистин, сакситоксин и неосакситоксин и др. чрез методи, които са в състояние да откриват милионни части от грама. По качествата си водата в средата на езерото, където се добиват водораслите, превъзхожда стандартите за питейна вода. Твърденията за токсичността на AФA са плод на недостатъчни познания по алгология или спекулации. Действително има токсични водорасли с подобно съкращение на името, но те са Anaboena flos-aquae, и нямат нищо общо с Кламатското езеро. Другият вид водорасли – Microcystis, които също се сочат за токсични, или ги няма в езерото, или там растат само нетоксични до слабо токсични щамове, като и в двата случая няма никакви поводи за тревога.


В тази връзка е уместно да се запитаме доколко проверяваме обичайните храни, които консумираме в значително по-големи количества ежедневно – хляб, месо, мляко, плодове, зеленчуци и пр. Особено след Чернобил и войната в Косово, високата степен на замърсеност на почвата и водите за напояване и като се има предвид как се гледат и с какво се хранят животнитe, трудно може да се говори за чистота и екология.


Има скептици, дори и медици, които, без дори да са проучили въпроса, а камо ли да са употребявали водорасли, пък макар и само за 2-3 месеца, дават “компетентно” мнение и така пречат на хората да си подобрят здравето. Естествено, има и хора, които безкритично приемат това мнение за чиста монета, добавяйки, че водораслите са “много скъпи” (дневната доза е под 1 €).


Всеки човек така или иначе трябва да отделя средства за поддържане на здравето и силите си. Само че едни предпочитат да укрепват жизнеността си и така да се предпазват от различни проблеми, докато други “пестят” и не осигуряват на организма си това, което е нужно за възстановяването и енергизирането му. Така животът на последните се отличава с недостиг на енергия, силите им намаляват и те неминуемо боледуват повече. А когато се разболеят, те дават луди пари за скъпи лекарства, които може и да ги излекуват, но имат значителни странични и токсични действия. Естествено, всеки е свободен да избира, но би било жалко поради неинформираност, стиснатост или предразсъдъци да се лишаваме от тези суперхрани.

AФA – уникалните водорасли


Водорасли АФАКламатското водорасло AФA расте във вода, която идва от геотермални и вулканични източници. Затова то съдържа богата гама от органични минерали - калций, хром, кобалт, мед, желязо, магнезий, манган, калий, бор, фосфор, селен, натрий, сяра, титан, ванадий, цинк и др. В това отношение AФA превъзхожда изкуствено култивираните сладководни водорасли и даже люцерната, която е най-добрият източник на минерали между висшите растения.


По минерално съдържание AФA прилича на океанските водорасли като например келп, но не съдържа толкова йод. Що се отнася до протеините, AФA и тук е рекордьор, и то в три направления - количество, качество и усвоимост. Уникалното е, че аминокиселинният им профил е сходен с този на човешкото тяло, а белтъчното им съдържание е няколко пъти по-високо от това на месото, соята и други традиционни протеинови източници.


Един грам водорасли AФA съдържат около 60% протеини, които са почти 100% усвоими и не натоварват храносмилането ни. Освен това чрез тях си доставяме и витамини, и минерали, и много други полезни неща, при което всичко е в органична форма (а не е убито от висока температура при готвене) и идва направо от природата.


Естествено, приемайки само по 1-2 грама водорасли дневно, не можем да си набавим необходимото количество белтъчини. По-важно е съотношението между аминокиселините в AФA. То съвпада почти напълно с профила на аминокиселините в клетката на човека и затова е от огромно значение за поддържане на здравето - особено при вегетарианци и суровоядци. При това става дума за чисти протеини, без консерванти, хормони, токсини и замърсители, с каквито са пълни повечето традиционни храни.


Важна особеност на AФA е съставът на клетъчната стена. Тя е изградена от вещество, почти идентично на гликогена, и е 97% усвоима. В нашия организъм тези клетъчни стени бързо се разтапят и ни снабдяват с енергия, без при това да затрудняват панкреаса и да предизвикват хипо-гликемия. Така се освобождават аминокиселините в AФA и те постъпват в организма готови за незабавно усвояване. Хранителните вещества на AФA са толкова лесно достъпни, че даже бебета, болни и много стари хора могат да ги усвояват почти 100%.


AФA расте на малки туфи, състоящи се от микрофиламенти - вериги от клетки. Според изследвания, проведени в Националния институт по рака и Националния институт по здравето на САЩ) са ефективни срещу вируса на СПИН.

AФA е много богато на бета-каротин, от който в тялото ни се образува витамин А. Знае се, че опасността от рак намалява значително при хората, чиято храна съдържа повече бета-каротин. Това се дължи на мощното му регенериращо, антиоксидантно и имуностимулиращо действие.

AФA е шампион сред всички храни по съдържание на витамин В12 – най-важният витамин за кръвотворенето. В това водорасло има почти 20 пъти повече витамин В12, отколкото в пресен черен дроб. Това е още една добра новина за вегетарианците – те могат да бъдат спокойни, че няма опасност да развият анемия, ако употребяват дори съвсем малко AФA - един грам суха водораслова маса съдържа два пъти повече от дневната нужда витамин В12.
Кламатските водорасли са най-богатият известен източник на желязо и в това отношение многократно превъзхождат месото, без да притежават неговата токсичност. Това желязо е в органична форма, т.е. отлично усвоимо. От него имаме по-голяма полза, отколкото от железните препарати, които могат да са токсични.

AФA е изключително богато и на хлорофил. По своята структура хлорофилът е идентичен с хема в хемоглобина на еритроцитите, който пренася кислорода, и затова се нарича “зелената кръв на планетата”. Единствената разлика е в това, че хлорофилът съдържа магнезий, а хемът - желязо. Хлорофилът участва в кръвотворенето и има редица други полезни свойства на мощен биостимулатор с естествен пречистващ и регенериращ ефект.

AФA повлиява удивително бързо различни недоимъчни анемии. Резултатите са трудно обясними от клинична гледна точка, като се имат предвид, че количеството на желязото в AФA е по-ниско от това в препоръчваните фармацевтични препарати. Изглежда, че тайната на AФA е в комбинацията, приготвена от Природата.

AФA е необикновено богато на ензими, витамини, ко-фактори и други биологично активни вещества (БАВ), като различни фикопигменти, естествени антиоксиданти и много други. Това му придава подчертани радиопротективни (предпазващи от радиация) и антиканцерогенни (предпазващи от рак) свойства. Благодарение на тях могат да бъдат защитени хора, работещи в радиоактивна среда, пациенти на лъчелечение, деца, родени след катастрофата в Чернобил, както и да бъдат предпазвани от рак или неговите рецидиви застрашени групи от населението. При това съдържанието на AФA е постоянно и добре балансирано, така че осигурява на човешкия организъм почти всичко необходимо – нещо, с което никоя друга храна не може да се похвали.

Водорасли АФАСпоред изследвания, правени в Канада, ежедневното приемане само на 1 грам Кламатски водорасли увеличава с 40% способността на Т-лимфоцитите (клетките-убийци от имунната система) да мигрират активно към тъканите. Това означава, че те по-добре унищожават раковите клетки и микробите.

Хуморалният имунитет също се повлиява благоприятно – т.е. водораслите ни помагат да произвеждаме и антитела.

AФA оказва благотворен ефект върху обмяната на веществата и дейността на всички органи и системи и е превъзходен тонизатор и регулатор на т.нар. ПНЕИ-система (психо-невро-ендокрино-имунна система), обединяваща различни тясно преплетени важни функции на организма. Високото съдържание на витамин В12 не е противопоказание за приемането им от раково болни – противораковият им ефект се потвърждава от редица автори и се дължи на комплексното действие на всичките съставки на AФA.

Един от най-интересните и уникални аспекти на употребата на AФA е благотворното му въздействие върху нервната система, мозъка и психиката. Според д-р Гейбриъл Казънс – водещ специалист по холистична медицина от САЩ, това водорасло активира невротрансмитерните системи, което води до преодоляване на депресията, подобряване на яснотата, концентрацията и издръжливостта на ума, стимулиране на творческите възможности и развиване на дясната хемисфера, т.е. артистичните и интуитивни способности. Същият автор е наблюдавал обратно развитие при болестта на Алцхаймер у пациенти, приемащи редовно големи количества AФA.

Съобщава се също за благоприятно повлияване при множествена склероза, епилепсия, депресии, психози и неврози, невро-психично изоставане, детска церебрална парализа и т.н. Това се дължи не само на факта, че AФA е ценна клетъчна храна, но и на голямото съдържание на невропептидни прекурсори - олигопептиди с жизненоважно значение за дейността на мозъка.

Естествено, много по-добре е да се предпазва мозъкът, отколкото да се лекува, след като вече е бил увреден. И без това този орган се натоварва много в нашето задъхано ежедневие. Стрес, учене, недоспиване, пушене, преумора, конкуренция… и рано или късно започват провали в паметта и концентрацията, да не говорим за намалената умствена работоспособност, умората, киселото настроение и пр.

Защо да приемаме водорасли

Водорасли АФАСъвременното човечество живее в един доста замърсен и изнервен свят. Селскостопанските култури се торят предимно с изкуствени торове и растат върху изтощени почви, поради което не съдържат достатъчно микроелементи, макар и външно да изглеждат добре. Замърсяването с пестициди, антибиотици, хормони, изгорели газове от автомобилите и др. отдавна е надминало допустимото.

На това отгоре, при преработването и готвенето на храните се изхвърлят или унищожават много ценни техни съставки – витамини, ензими, целулоза и т.н. От друга страна, в храните се добавят най-различни неща, повечето от които не са полезни за здравето – оцветители, подсладители, консерванти, стабилизатори и какво ли още не.

Меко казано, съдържанието на храната ни е доста разбалансирано. Все повече се среща клетъчното гладуване, което често е придружено от затлъстяване – човек яде прекалено много калории, но не получава достатъчно хранителни съставки. Водораслите и особено микроводораслите са изключително важни за Водорасли АФАздравето, тъй като внасят много ценни и изключително важни хранителни съставки, но малко калории.

Тяхната употреба се препоръчва като един от начините за справяне с най-важните здравословни проблеми в нашето съвремие.


*Източник – „Зелените лъчи на светлината”, д-р Петър Найденов, издателство Анхира